5 motive pentru care cititul este sănătos

Cititul poate fi considerat un adevărat medicament dacă luăm în considerare toate studiile ce s-au realizat în ultimii ani și care demonstrează efectul său asupra sănătății. Spre exemplu, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Yale, persoanele care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămână au un risc cu 23% mai redus de a muri prematur, în comparaţie cu cei care nu fac acest lucru. Pe lângă faptul că ne oferă o plăcere foarte mare, cititul poate acționa în mod real asupra sănătății noastre în măsura în care este realizat constant. În acest sens, vă prezint 5 motive pentru care este bine să citim:

5. Te ajută să te odihnești mai bine

Un somn odihnitor este un somn sănătos care ne asigură un randament mai bun pe parcursul zilei. Pentru a beneficia de un astfel de somn, este recomandat să evităm utilizarea telefonului înainte de culcare și să citim câteva pagini dintr-o carte. Nu contează ce fel de carte citim, important este să ne lăsăm absorbiți de ea pentru e elimina tensiunile acumulate pe parcursul zilei și a adormi mai liniștiți.

4. Ajută la îmbunătățirea memoriei

Memoria poate fi îmbunătățită prin intermediul cititului pentru că acesta crește flexibilitatea creierului și îi permite să creeze noi legături neuronale. Desigur, este vorba despre o lectură constantă, fiindcă astfel de rezultate nu se observă de pe o zi pe alta, însă vă asigur că un citit regulat vă poate rezolva o parte din problemele cu memoria.

3. Sporește capacitatea de concentrare

Probabil ați experimentat senzația aceea în care încercați să fiți atenți la un lucru, dar nu reușiți să vă concentrați. Există mai multe cauze care determină scăderea capacității de concentrare, însă un foarte bun remediu este cititul. Chiar dacă nu aveți timp să citiți câteva ore pe zi, trebuie să știți că doar 15 minute de lectură dimineața vă asigură capacitatea de concentrare pe parcursul întregii zile.

2. Reduce stresul

Stresul stă la baza multor boli și este din ce în ce mai greu de evitat în lumea în care trăim. De aceea, este bine să găsim cât mai des activități care să ne ajute să ne relaxăm pentru a evita instalarea stresului în organism. Se afirmă că dintre toate modalitățile de a diminua stresul, cititul este cea mai eficientă fiindcă o lectură bună reușește să te detașeze de mediul în care trăiești și să elimine toate tensiunile pe care le-ai acumulat pe parcursul zilei.

1. Previne boli precum Alzheimer-ul

Pentru prevenirea unor boli precum Alzheimer-ul, trebuie să existe un exercițiu continuu care să mențină creierul stimulat. Dacă pentru sănătatea fizică este recomandat să facem mișcare în fiecare zi, pentru sănătatea mintală cel mai eficient exercițiu este cititul zilnic. Cititul va menține creierul antrenat și îl va ajuta să îmbătrânească mai greu. De asemenea, s-a demonstrat că menținerea unei activități intelectuale continue reduce riscul de Alzheimer, deci vă recomand să citiți cât mai des.

Leave a Reply