„Daneza” – filmul și cartea

„Daneza” este un roman scris de David Ebershoff care tratează o temă încă sensibilă pentru societatea din zilele noastre, schimbarea de sex. Prin urmare, romanul este unul controversat încă de la tema pe care o abordează.

Deși de cele mai multe ori citesc mai întâi o carte iar apoi văd filmul (iar uneori mă rezum doar la a citi cartea pentru ca e posibil ca filmul să mă dezamăgească), experiența mea cu „Daneza” a fost una inversă. În acest sens, mai întâi am descoperit filmul și abia apoi am decis să citesc și cartea. Acest lucru s-a întâmplat pentru că habar nu aveam de existența cărții, ci doar căutam un film bun de văzut, iar tema din acesta m-a atras foarte tare. De asemenea, faptul că Eddie Redmayne a avut rolul principal în film a constituit un bonus pentru mine, fiind un actor pe care îl consider chiar talentat și foarte capabil de a se transpune în personaje diferite.

În ceea ce privește cartea, relatarea este făcută la persoana a treia, ceea ce m-a suprins în primă fază pentru că m-aș fi așteptat ca faptele să fie redate din perspectiva lui Einar, personajul principal. Însă am reușit să mă transpun și așa în atmosfera cărții, deci nu a reprezentat un prea mare minus. De reținut că povestea se bazează pe fapte reale, fiind vorba despre experiența primului bărbat care realizează o operație de schimbare de sex, prin anul 1930. Autorul a fost fascinat de această poveste și timp de câțiva ani a făcut cercetări în acest sens. Prin urmare, majoritatea informațiilor din carte se bazează pe date obiective, însă dialogurile și ce și-a imaginat autorul că se petrecea în mintea și sufletul personajelor sunt evident redate în mod subiectiv, potrivit imaginației lui Ebershoff.

Cu toate acestea, mi-a plăcut cartea. Nu aș putea să o numesc o capodoperă, însă tema m-a atras foarte mult și apreciez munca depusă de autor în a reda cât mai obiectiv o poveste reală. Povestea începe când Einar este un bărbat „normal”, căsătorit cu o femeie superbă, însă își descoperă o voce interioară care îi spune că s-a născut în corpul greșit. Deși deghizările în femeie încep ca o joacă, ulterior toate acestea scapă de sub control.

În ceea ce privește filmul, mi-a plăcut foarte mult după prima vizionare și chiar l-am privit cu fascinație timp de 2 ore. Cu această ocazie, am mai descoperit o actriță foarte talentată, Alicia Vikander, care a și câștigat Oscar-ul pentru cel mai bun rol secundar în filmul „Daneza”. Filmul a primit 4 nominalizări la Oscar și pot spune că sunt puțin surprinsă că Eddie nu a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal.

Filmul respectă cartea, dar nu în totalitate. După ce citești romanul, ai impresia că filmul este cam sărăcacios în întâmplări, deși prima oară nu mi-a dat deloc o astfel de senzație. Am vizionat de două ori filmul, prima oară înainte și a doua oară dupa ce am citit cartea și deși mi-a plăcut mai mult prima oară, îl recomand în continuare. Este evident că un film nu se poate ridica la valoarea unei cărți, cu toate acestea îl recomand.

Pentru mine, și cartea și filmul sunt un „must”. Cred că ambele joacă un rol în dezvoltarea empatiei și a înțelegerii persoanelor care se confruntă cu astfel de trăiri. Vă recomand astfel să citiți mai întâi romanul, iar apoi să vizionați filmul.

this 3

 

Leave a Reply