„Fata din Zlataust” – romanul mai puțin cunoscut al lui Ionel Teodoreanu despre o iubire homosexuală

Dacă „La Medeleni” sau „Lorelei” sunt nume de cărți care răsună în memoria publicului, despre „Fata din Zlataust” nu a auzit atât de multă lume. Mie romanul mi-a ajuns în mâini în perioada liceului când căutam niște cărți la bibliotecă pentru a le împrumuta și, recunosc, nu i-am dat foarte multe șanse, fiind convinsă că nu are cum să fie excepțional, căci altfel aș fi auzit de el cu siguranță. Astfel, singurul motiv care m-a determinat să împrumut cartea a fost numele autorului pe care îl îndrăgisem din lecturi anterioare.

Mi-am adus aminte recent de carte și am reluat lectura, fiindcă am vrut s-o împărtășesc cu voi, povestea fiind una deosebită. Romanul m-a surprins în mod plăcut fiindcă, deși stilul lui Ionel Teodoreanu este puțin greoi, plin de metafore și liric pe alocuri, iar începutul poate părea plictisitor, acțiunea romanului devine din ce în ce mai alertă, astfel încât de la jumătatea cărții e cam greu să o mai lași din mână. De asemenea, tema despre homosexualitate este foarte interesant tratată, dar despre ea voi vorbi puțin mai târziu.

Găsim câteva personaje importante în roman, precum Delia Enăchescu (poreclită „fata din Zlataust”, nume care provine de la strada săracă pe care locuiește), Raluca Sănătescu (colega de bancă a Deliei – o fată înstărită, dar singuratică – care o va apăra pe Delia de toți cei care își bat joc de ea), Ivănucă (cel mai bun prieten al Deliei), Gabriel Sănătescu (tatăl Ralucăi), alături de alte personaje cu rol important în carte, precum și de un personajul secret, ce se autointitulează „Eu”, comunicând cu ceilalți numai prin scrisori. Între aceste personaje se țes niște relații bizare, care ne pot duce pe o pistă greșită sau, din contră, ne pot sugera finalul romanului. Pe mine una însă, aceasta a reușit să mă surprindă destul de tare.

Delia Enăchescu este o fată ce locuiește pe strada Zlataust într-o casă aproape dărâmată, alături de o bunică bolnavă și un tată căutat de poliție. Ea este elevă la liceu, fiind cunoscută ca o fată simplă, frumoasă și cuminte. Are ghinionul însă să primească niște scrisori de la un anonim („Eu”) care urmăresc sa-i distrugă reputația. Inițial, scrisorile i se adresează numai ei și sunt foarte diferite una de cealaltă: dacă în unele scrisori este acuzată de moravuri ușoare și jignită, în celelalte i se fac profunde declarații de dragoste. Dar mai târziu situația degenerează, căci dușmanul Deliei trimite scrisori și profesorilor din liceu, creându-i numele de „fata din Zlataust” și urmărind eliminarea ei din școală. Aici romanul surprinde niște psihologii foarte interesante și arată cum pot fi manipulați oamenii prin intermediul unor zvonuri inteligent lansate. Sunt pasaje foarte bine construite care merită o lectură atentă din partea voastră, fiindcă surprind un absurd atât de real totuși… Scrisorile sunt intriga, dar și cheia romanului, iar mie mi-au stârnit interesul și m-au făcut să-mi doresc să aflu cine este autorul, fiindcă indiferent de mesajul pe care îl transmit, ele se caracterizează printr-o profunzime stranie. Tocmai de aceea vă voi lăsa câteva pasaje din aceste scrisori:

„Toată viaţa vei primi scrisori de la mine, oricum şi oriunde vei fi. A nimănui nu vei fi cum eşti a mea. Şi totuşi, numai eu nu te voi avea niciodată: sunt umbra de la picioarele tale.”

„Te urăsc cu puterea lui Eminescu de-a iubi.”

„Niciodată nu iubeşti mai mult pe cineva, decât atunci când te-ai hotărât sa-i faci rău. E şi mai al tău.”

„Îl urăsc pe Dumnezeu atât de tare c-aş vrea să prefac crucile tuturor bisericilor lumii în trăsnete şi să le trimit pe toate în fruntea lui inexistentă. Vezi tu oroarea suferinţei mele? Urăsc pe Dumnezeu: vid. Te iubesc pe tine: vid.”

„Numele tău e dulce şi încântător. Vine din Spania femeilor cu păr negru. Tu eşti din Zlataust. De unde l-ai furat? Nu, nu l-ai furat, e-al tău, cum aroma unui fruct e a lui. Numele tău e brun, cu obraji albi, ochi negrii şi buze roşii, ca şi tine.”

Anonimul reușește înlăturarea fetei din liceu, care „a fost eliminată din toate școlile pentru purtări destrăbălate.” Mai exact, Delia este acuzată de prostituție și fiindcă este singură (bunica fiind bolnavă și decedând ulterior, iar tatăl fugind de poliție), va fi primită în casa colegei sale, Raluca Sănătescu, căreia i se face milă de situația în care Delia se află. Familia Ralucăi este foarte înstărită, iar viața pe care Delia o duce aici este diferită de cea din strada Zlataust. Delia va lucra alături de tatăl Ralucăi ca secretară, înfiripându-se o poveste de dragoste între aceștia deși bărbatul este căsătorit. De aici, povestea degenerează și se întâmplă niște lucruri foarte interesante, intervenind și personajul Ivănucă și prezentându-ni-se consecințele dezvoltării unei pasiuni extreme pentru o persoană de același sex.

Ionel Teodoreanu a tratat această temă într-un mod cel puțin interesant, deși nu a dezvoltat-o extrem de mult, însă a prezentat niște fapte foarte relevante pentru societatea perioadei interbelice, când a fost publicat romanul.  El a dorit să sublinieze percepția pe care oamenii o aveau și poate încă o mai au despre acest subiect: că o astfel de legătură amoroasă este bolnavă și că ea nu poate fi împlinită printr-o iubire sinceră. M-a surprins curajul de a publica un roman cu o asemenea temă, deși nu este prima lucrare a lui Teodoreanu ce tratează un astfel de subiect, fiindcă și „La Medeleni” are destul de multe trimiteri în acest sens.

Romanul este unul surprinzător și m-am întrebat de multe ori de ce nu se bucură de succes în ziua de astăzi. Dacă la vremea la care a fost publicat societatea îl considera tabu, astăzi cred că tema este mult mai bine primită. Cartea se găsește destul de greu, vă recomand să o căutați pe la anticariate ori să o împrumutați de la bibliotecă.

Voi ați auzit de acest roman? Sunt curioasă ce părere aveți despre el.

Comments

  1. Post
   Author
   Ingrid

   Chiar merită citită, sper să o găsești. Din păcate, nu a fost republicată de nicio editură în ultima vreme, deși cartea este cu adevărat valoroasă 🙁

  2. Post
   Author
    1. Post
     Author

Leave a Reply