„Mințile lui Billy Milligan” – povestea reală a omului cu 24 de personalități

 

› Despre povestea reală a omului cu 24 de personalități

Atunci când am postat recenzia romanului „Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes, am primit multe recomandări de a prezenta și romanul „Mințile lui Billy Milligan” de același autor. Mi-am propus de la început să fac recenzia ambelor romane, fiindcă le-am citit cam în aceeași perioadă, însă am vrut să separ totuși prezentarea acestora, fiindcă ele dezvoltă teme ușor diferite. Dacă „Flori pentru Algernon” este o poveste pur fictivă, „Mințile lui Billy Milligan” prezintă un caz cât se poate de real, în care nu întâlnim nicio întâmplare fictivă.

Romanul de față se dorește a fi un fel de documentar despre un caz celebru din S.U.A. petrecut în anul 1977, când William Stanley Milligan, poreclit Billy, este condamnat la moarte pentru furt, răpire de persoane și trei violuri. Partea interesantă a acestei povești este că Billy pare a nu fi stăpân pe faptele sale, fiindcă suferă de o tulburare destul de controversată, tulburarea de identitate disociativă sau, în limbaj comun, personalitatea multiplă.

După ce Billy realizează infracțiunile în cauză și este reținut pentru cercetări, autoritățile observă un comportament bizar al acestuia care, în primă fază, este asociat cu schizofrenia. Vom observa pe parcursul cărții însă că schizofrenia se diferențiază de personalitatea multiplă, iar cauzele bolii lui Milligan sunt de-a dreptul surpinzătoare și înfiorătoare.

› Ce mi-a plăcut la carte?

Aș vrea să punctez faptul că deși romanul are la baza întâmplări 100% reale, autorul a vrut să creeze mai mult decât un documentar despre un caz celebru, așa că a inclus în roman și ce și-a imaginat că se petrece în mintea și sufletul personajului, în urma lungilor discuții pe care le-a avut cu acesta pe parcursul a doi ani. Prin urmare, romanul este destul de complex, fiindcă pe lângă informațiile tehnice oferite, ne livrează și sentimentele confuze pe care personajul le-a experimentat, împingându-ne cumva spre un efort de empatizare.

Ce mi-a plăcut cel mai tare în acest roman este faptul că încearcă să ne prezinte cauzele apariției acestei tulburări de personalitate multiplă, iar rezultatul este unul uimitor, cel puțin pentru mine, fiindcă mi-a demonstrat cât de complexă și puternică poate fi mintea umană. Deși poate părea ciudat și greu de crezut, Billy Milligan are 24 de personalități, total diferite una față de cealaltă. În timp ce o personalitate este deosebit de manierată și distinsă, vorbind o engleză britanică impecabilă (deși Billy nu a fost niciodată în Anglia), o altă personalitate se recomandă a fi de naționalitate iugoslavă, având un comportament extrem de agresiv. Unele personalități cântă la muzicuță, citesc și au o sensibilitate aparte (una dintre ele este chiar lesbiană), iar altele și-au deprins abilități precum evadarea cu ușurință din închisoare ori capacitatea de a prelua suferința tuturor celorlalte personalități.

Toate cele 24 de personalități au un nume, printre ele numărându-se chiar Billy, personalitatea-gazdă, care este mereu ținută într-un fel de transă de celelalte personalități, iar în momentul în care „iese la lumină”, încercă constant să se sinucidă.

› Caz real sau o simplă înșelăciune?

Poate la prima vedere pare greu de crezut că un astfel de caz ar fi real. Acesta a fost desigur și gândul celor care au anchetat cazul lui Milligan și chiar al psihologilor și psihiatrilor care au lucrat cu el. La acea vremea, existau mai puține informații despre această tulburare decât în prezent, credința generală  fiind că Billy, în realitate, se prefăcea extrem de bine pentru a scăpa de pedeapsa închisorii. Numai că un astfel de rol nu ar putea fi jucat ani la rândul, iar dovezile din carte mă duc cu gândul că afecțiunea lui Billy a fost cât se poate de reală. Este de reținut că toate personalitățile lui Billy au apărut pe parcursul vieții în urma unor evenimente marcante. Ele au apărut din nevoia de apărare și refulare a personajului, care este supus unor tratamente inumane. Spre exemplu, una dintre personalități a preluat toate amintirile lui Billy din momentele când era violat de tatăl vitreg, astfel încât Billy să nu trăiască cu povara lor tot restul vieții.

Cartea este dură mai ales prin prezentarea suferințelor care l-au determinat pe Billy să dezvolte o astfel de scindare a personalității. O recomand celor pasionați de psihologie, dar și celor care au auzit despre acest caz și au curiozitatea de a descoperi adevărul despre el. Cazul lui Billy este extrem de complex, fiindcă personalitățile lui sunt atât de multe și de diferite, încât o vindecare ar putea părea chiar imposibilă. O să vă las să descoperiți dacă acest lucru a fost posibil, cu rugămintea de a-mi spune și părerea voastră despre acest roman.

› Ideea de a crea un film pe baza poveștii lui Billy Milligan

Vă recomand și filmul care are la bază cartea. Deși inițial se dorea a fi un film chiar despre cazul lui Billy Milligan, ideea a fost abandonată, iar filmul realizat se inspiră doar din ideile centrale ale cărții, fără a prelua însă toate întâmplările. Personajul principal este ușor diferit de Billy, iar finalul se distanțează destul de mult de realitate, însă merită văzut fiindcă dezvoltă problema personalității multiple destul de bine. Vă las link cu informații despre „Split”, filmul inspirat din cazul lui Billy Milligan și aștept păreri. 🙂

Leave a Reply