Top cele mai frumoase 10 cărți de dragoste din toate timpurile

Pentru că ne aflăm în luna iubirii, m-am gândit să realizez un top al celor mai apreciate cărți de dragoste, opere pe care le-am citit de-a lungul timpului și care se numără printre preferatele mele. Bineînțeles, topul este unul subiectiv, însă cuprinde romane cunoscute, capodopere ale literaturii care merită citite cel puțin o dată în viață.

10. Mândrie și prejudecată Locul 10 este ocupat de „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen, un roman de referință pentru această autoare. Este o clasică poveste de dragoste, care se îmbină cu o veritabilă descriere a societății engleze din secolul al XIX-lea, perioadă în care apogeul vieții unei femei era reprezentat de căsătorie. În acele vremuri, de cele mai multe ori, căsătoria era una aranjată și lipsită de afecțiune, dar nu acesta este și cazul personajelor principale care se îndrăgostesc și sunt nevoite să depășească prejudecățile societății.

9. Anna KareninaRomanul lui Lev Tolstoi își merită pe deplin reputația, fiind o adevărată capodoperă a literaturii din toate timpurile. Deși scris în greoiul stil rusesc, care te poate pierde pe alocuri în numeroasele detalii și descrieri, acesta te captează însă prin personalitățile puternice pe care le conturează, fiind apreciat și ca un roman filozofic. Totuși, în centrul romanului se află povestea de dragoste între Anna, o femeie căsătorită și nefericită și contele Vronski, amantul ei. Într-o perioadă în care a avea un amant era o crimă, Anna reușește să lupte pentru iubirea ei, însă cu prețul distrugerii reputației sale în societate.

8. Fantoma de la operăPe locul 8 se află cartea scrisă de francezul Gaston Leroux și inspirată parțial din fapte reale care s-au întâmplat la începutul secolului al XX-lea în Opera din Paris. Romanul prezintă o poveste de dragoste între Raul de Chagny și Christine Daaé, o cântăreață de operă. De Christine se îndrăgostește și Erik, un bărbat care locuiește în catacombele clădirii Operei și își ascunde chipul sub o mască. Acesta o răpește pe Christine în timpul unei reprezentații, dorind să o oblige să-i devină soție. Povestea este una captivantă și învăluită de mister.

7. Bel-Ami

Guy de Maupassant conturează imaginea unui adevărat oportunist al vremii în persoana lui Georges Duroy, poreclit Bel-Ami” de către admiratoarele sale. Povestea este atât una de dragoste, cât și o prezentare a ascensiunii în societate a unei persoane lipsite de scrupule, capabilă să calce pe cadavre pentru a-și atinge idealurile. Acesta va jongla cu sentimentele mai multor femei pentru a-și depăși condiția.

6. Jane EyreCharlotte Brontë a creat o clasică poveste de dragoste, care deși devine ușor „telenovelistică” în unele părți, te transpune în lumea ei, fiind expusă într-un mod remarcabil. Jane este o eroină atipică, orfană și urâțică, care este educată pentru a deveni profesoară pentru copiii aristocraților. Ea va deveni profesoara pupilei domnului Edward Rochester, un bărbat sever și distant, de care ajunge să se îndrăgostească. Romanul urmărește povestea plină de încercări a celor doi îndrăgostiți.

5. Amantul doamnei Chatterley

Romanul este scris de D. H. Lawrence și a devenit faimos pentru subiectul neconvențional pe care îl tratează, dragostea adulterină dintre o femeie aristocrată căsătorită cu un bărbat suferind de paralizie și un bărbat aparținând clasei muncitoare. Cartea a fost interzisă din cauza scenelor de sex pe care le descrie (deși mie una nu mi s-au părut obscene), găsindu-se în mai multe variante în momentul de față. Povestea a fost rescrisă de autor de câteva ori tocmai din cauza criticilor aduse, fiind publicată în Anglia abia după moartea lui Lawrence. Cele 3 variante ale romanului sunt ușor diferite între ele, prezentând anumite modificări, precum numele unor personaje sau finalul, însă povestea rămâne, în esență, aceeași.

4. Dama cu camelii

Pe locul 4 se află cunoscutul roman al lui Alexandre Dumas, fiul. Acțiunea are loc în Paris, Marguerite fiind o curtezană, adică un fel de prostituată de lux, care trăiește o poveste de dragoste cu Armand. Tatăl lui Armand se va implica în relația celor doi, nefiind de acord ca fiul său să umble cu o femeie de moravuri ușoare.

3. RebeccaRomanul lui Daphne de Maurier m-a surprins prin modul misterios în care tratează iubirea celor două personaje principale, Maxim de Winter și doamna de Winter. Maxim a fost anterior căsătorit cu Rebecca, fosta lui soție fiind ucisă. Toată acțiunea se învârte în jurul acestei morți, iar finalul este unul surprinzător. Romanul are toate ingredientele pentru a te ține în priză.

2. Cel care mă așteaptă Cel care mă așteaptă” de Parinoush Saniee este o carte pe care mi-a fost foarte greu să o mai las din mână odată ce m-am apucat de ea. Deși tema iubirii apare într-un plan secund, ea marchează profund viața și destinul personajului principal. Cartea reprezintă, de fapt, destinul tuturor femeilor din Iran, descriind abuzurile și suferințele pe care acestea le suportă în mod constant. M-a marcat prin modul în care a reușit să surpindă drama colectivă a femeilor iraniene și sacrificiile pe care acestea trebuie să le face pentru a nu fi renegate de societate.

1. Pe aripile vântuluiPe locul 1 se află capodopera lui Margaret Mitchell, „Pe aripile vântului”, roman care i-a adus și un Premiu Pulitzer în anul 1937. Este de departe cea mai frumoasă poveste de dragoste pe care am citit-o vreodată, iar adaptarea cinematografică din 1939 este și ea una reușită, deși nu la fel de bună ca romanul. Povestea începe cu prezentarea iubirii capricioase a lui Scarlett O’Hara pentru Ashley Wilkes, un bărbat complet diferit de ea și urmărește maturizarea femeii care ajunge să-și dea seama, poate când este prea târziu, că adevărata iubire a vieții ei este chiar soțul său, Rhett Butler.

Mi-a plăcut atât de mult romanul încât mi-am dorit să citesc un final fericit pentru acesta. Continuarea a fost scrisă în două volume de Alexandra Ripley sub numele de „Scarlett”. Bineînțeles, romanul nu se ridică la valoarea capodoperei lui Margaret Mitchell, însă oferă un final fericit poveștii de dragoste.

 

Comments

 1. Oana M.

  Foarte frumoase toate cartile acestea. Și filmele ce au apărut după ele. Dar mie cel mai mult mi-a plăcut Pe aripile vântului.

 2. Post
  Author
  Ingrid

  „Pe aripile vântului” chiar este o capodoperă, iar filmul este cu adevărat foarte bun 🙂

 3. Maria Rusu

  Am citit 9 dintre cele enumerate,al zecelea doar l-am vizionat ca film.
  Preferatul rămâne „Pe aripile vântului”,urmat de „Anna Karenina”.
  Aș adăuga „Invitație la vals” scris de Mihail Drumeș și „Nuntă în cer”,autor Mircea Eliade.
  Poate părea ciudat,dar socotesc că și Agatha Christie are un roman de dragoste,mă refer la romanul Noapte fără sfârșit”(”Endless Night”,l-am citit întâi în engleză și m-a impresionat,traducerea românească poate că mai scade din valoare…)

  1. Post
   Author
   Ingrid

   Din păcate, nu am citit romanul Agathei Christie menționat, însă îl voi adăuga pe lista mea de lecturi viitoare. 🙂 În ceea ce privește cele două cărți românești amintite, și ele se află în topul preferatelor mele, „Invitația la vals” chiar pe locul 1. Fiindcă am îndrăgit atât de tare literatura românească, am realizat un top separat al cărților scrise de autori români care m-au impresionat și care se găsește aici: https://sursadecarti.ro/topul-celor-mai-frumoase-carti-de-dragoste-romanesti/

Leave a Reply