Topul celor mai frumoase cărți de dragoste românești

Pentru că atunci când am realizat Topul celor mai frumoase 10 cărți de dragoste din toate timpurile mi-au trecut prin minte foarte multe titluri românești, am decis să realizez un top separat al acestora. Așa că, de Dragobete, vă prezint cele mai frumoase 10 cărți de dragoste românești. Sunt multe povești frumoase, ceea ce mi-a îngreunat realizarea clasamentului, cu atât mai mult cu cât consider că literatura românească este foarte bună. O mare parte din cărțile mele preferate din toate domeniile se află în acest top și vă recomand să le citiți dacă încă nu ați luat contact cu ele, fiindcă sunt, fără nicio exagerare, adevărate capodopere literare.

10. Zilele şi nopţile unui student întârziatzilele-si-noptile-unui-student-intarziat-gib-i-mihaescu-26054-1000x1000Pe locul 10 se află romanul lui Gib Mihăescu, care deși nu este la fel de cunoscut ca alte opere ale autorului, precum „Donna Alba” spre exemplu, pe mine m-a atras de la primele pagini. Povestea mi-a adus aminte de Bel-Ami, fiindcă și aici personajul principal este un fel de oportunist asemenea eroului creat de Guy de Maupassant. Personajul Mihnea Băiatu, studentul restanțier de la Drept, este extrem de bine conturat și parcurge o adevărată evoluție pe parcursul poveștii de la clasicul escroc sentimental (și chiar financiar) până la bărbatul care se îndrăgostește cu adevărat și încearcă orice pentru a ajunge la inima femeii iubite.

 

9. Maitreyi „Maitreyi” este un roman care își merită pe deplin popularitatea, fiindcă povestea este relatată în mod inegalabil de Eliade, al cărui stil îmbină fantasticul cu exotismul și erotismul. Povestea romanului este inspirată chiar din realitate, de perioada în care autorul a mers în India pentru a studia sanscrita, fiind primit în casa profesorului său de a cărui fiică se îndrăgostește. Numai că cele două culturi ale protagoniștilor se ciocnesc în mod brutal și povestea de dragoste dintre ei devine imposibilă. După 42 de ani de la despărțirea dintre ea şi autor, Maitreyi publică un roman intitulat „Dragostea nu moare“ ca răspuns la romanul lui Eliade. Deși nu se ridică la valoarea operei lui Eliade, romanul lui Maitreyi merită o lectură pentru a observa și perspectiva celuilalt personaj asupra poveștii de dragoste.

 

8. Adam și Evacarte-adam-si-eva-de-liviu-rebreanuRomanul lui Liviu Rebreanu este diferit de operele obișnuite ale acestuia, abordând o temă ce are la bază ideea de reîncarnare. Cartea este structurată în mai multe povești care, aparent, nu au legătură una cu cealaltă, dar care capătă un sens comun în final. Rebreanu prezintă călătoria unui suflet dintr-un trup în altul în căutarea adevăratei iubiri. Lectura poate fi puțin greoaie, dar tema abordată este foarte interesantă, fiindcă prezintă o luptă, o căutare ce se finalizează abia în ultimul capitol prin împlinirea iubirii.

 

7. Cel mai iubit dintre pământeniasta.jpg„Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda prezintă, în cele trei volume ale sale, o frescă a României socialiste, magistral conturată, fiind un roman cu adevărat complet. Romanul descrie, pe lângă alte teme, experiența în dragoste a intelectualului Victor Petrini, evoluția de la iubirea palpabilă la cea spirituală. Având puternice note filozofice, cartea lui Marin Preda ne înfățișează destinul ființei superioare într-o societate extrem de degradată din punct de vedere moral. Pe parcursul lecturii, am simțit de mai multe ori nevoia de a închide cartea și a reflecta îndelung asupra celor citite.

 

6. Noaptea de sânziene„Noaptea de sânziene” reprezintă, din punctul meu de vedere, apogeul scrierilor fantastice ale lui Mircea Eliade. Este cartea mea favorită dintre toate operele lui Eliade, fiindcă este un roman mitic, complex, cu un puternic impact asupra cititorului. Specific operelor lui Eliade, în acest roman timpul este abolit, dar evenimentele par a curge cumva firesc. Titlul romanului este inspirat de sărbătoarea creștină în care se crede că cerurile se deschid, la fel cum se întâmplă și în roman.

 

5. Lorelei loreleiRomanul scris de Ionel Teodoreanu prezintă o poveste de iubire profundă și tragică în același timp. Titlul cărții este dat de numele personajului feminin principal, Lucia Novleanu, ce își ia pseudonimul de Lorelei pentru a-i face o farsă soțului său, trimițându-i scrisori de dragoste sub acest nume. Scrisorile sunt trimise prin intermediul prietenei sale, Gabriela, care însă dezvoltă o pasiune pentru soțul Luciei. Romanul te ține în alteră pe tot parcursul lecturii, iar finalul este unul surprinzător.

 

4. Nuntă în cernunta in cer„Nuntă în cer” este o capodoperă a romanelor de dragoste, Eliade reușind să creioneze portretul eternului feminin prin intermediul personajului principal. Cartea prezintă două povești de dragoste care au în comun același personaj feminin, pe Ileana. Doi bărbați își povestesc unul altuia propriile experiențe de dragoste care sunt atât de diferite, în contradicție una cu cealaltă deși personajul feminin este identic. Ambele iubiri au însă în comun neliniștea, nefericirea, teama de singurătate, romanul fiind o materializare a mitului Androginului.

 

3. Pânza de păianjenpanza-de-paianjen_1_fullsize.jpgCella Serghi, autoarea romanului, a afirmat despre acesta că este puternic influențat de propria viață, mai exact de iubirea neîmplinită pentru Camil Petrescu. Romanul evocă perioada interbelică, descrie Mangalia și Balcicul într-un mod superb, fiind dominat de o stare de puternică melancolie. O recomand pe Cella Serghi în totalitate pentru că toate romanele ei fac cinste literaturii românești.

 

2. Enigma Otilieiciteste-cartea-enigma-otiliei-de-george-calinescu„Enigma Otiliei” de G. Călinescu este un roman care m-a impresionat cel mai tare prin personajele pe care le-a conturat, adevărate tipologii, perfect valabile și astăzi întocmai ca personajele lui Caragiale, de altfel. Iubirea dintre Felix și Otilia nu este una împlinită, ci pare mai degrabă o iubire fraternă, imprevizibilă, complicată mai ales din vina caracterului Otiliei, un personaj greu de inclus într-o tipologie. În timp ce iubirea lui Felix este certă, pură, Otilia pare a jongla cu diverse sentimente, fiind mereu schimbătoare și rănindu-l pe Felix.

 

1. Invitația la valsInvitatie-la-Vals„Invitația la vals” este de departe romanul meu favorit din toate timpurile. Povestea este una atât de sensibilă încât nu cred că voi mai citi vreodată un roman de dragoste mai bun. De o parte se află Tudor, un personaj masculin orgolios, obișnuit ca femeile să-i cedeze ușor, având numeroase relații amoroase, iar de cealaltă parte se află Micaela, o tânără frumoasă și inteligentă, singura femeie care îi stârnește cu adevărat interesul lui Tudor, dar care inițial pare neclintită la încercările acestuia de a o cuceri. Povestea de iubire dintre cei doi este foarte intensă, pasională, distructivă chiar, marcându-le destinul celor doi eroi.

 

Care este romanul vostru preferat din literatura românească? 🙂

Comments

 1. anasylvi

  Sunt foarte bune aceste carti, pe majoritatea le-am citit, ma atrage “Adam si Eva”. Mie mi-au mai placut “Patul lui Procust” de Camil Petrescu, “Accidentul” de Mihail Sebastian, “Maidanul cu dragoste” de G. M. Zamfirescu.

  1. Post
   Author
 2. Post
  Author
 3. Tănase Eugenia

  Îmi este greu să aleg pentru că toate sunt bune,aș spune „Adam și Eva”dar poate sunt subiectivă.După ce am citit romanul lui Liviu Rebreanu,m-am îndrăgostit de scriitură lui.

Leave a Reply